Széchenyi 2020

A projektek az Európai Únió támogatásával, az Európai Struktúrális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósultak meg.
Uniós kifizetések (Ft) 2015.10.09.

Gazdasági Versenyképesség Operatív Program

Mi a GVOP?

Az Európai Unió tagjaként Magyarország 2004. óta jogosulttá vált az Unió fejlesztési támogatásainak, a Strukturális Alapok forrásainak igénybevételére. Ezek olyan pénzügyi források, melyekből a tagországok pályázatok útján jelentős anyagi támogatásokhoz juthatnak.

Magyarország, a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében az Európai Uniótól a 2004-2006 időszakban a strukturális alapokból megközelítőleg 510 milliárd forint fejlesztési támogatásra jogosult, így az elkövetkező években a magyar állam támogatásával együtt mintegy 1 350 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg Magyarországon. A Nemzeti Fejlesztési Tervben - megjelölt legfontosabb cél az életminőség javítása Magyarországon, melyhez szükség van versenyképesebb gazdaságra, a humán erőforrások jobb kihasználására, jobb minőségű környezetre és kiegyensúlyozottabb regionális fejlődésre. Ezen célkitűzések alapján készült el öt ún. Operatív Program (OP), melyek a fejlesztési területeket tartalmazzák.

Az NFT alábbi öt Operatív Programja keretében 2004-től több mint 60 különböző pályázat indult el:

* Agrár- és Vidékfejlesztés OP (AVOP)
* Gazdasági Versenyképesség OP (GVOP)
* Humánerőforrás-fejlesztései OP (HEFOP)
* Regionális Fejlesztés OP (ROP)
* Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP)


Az Operatív Programok közül a GVOP, a HEFOP, a ROP és a KIOP végrehajtását 2006. július 1-től a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyeli.

A GVOP költségvetési kerete a 2004-2006 közötti időszakban több mint 154 milliárd forint, melyből a kis- és középvállalkozásoktól kezdve a kutatásokon keresztül a nagyobb beruházások és az információs társadalom fejlesztéséig nyílik lehetőség pályázatok megvalósítására Magyarországon.