Széchenyi 2020

A projektek az Európai Únió támogatásával, az Európai Struktúrális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósultak meg.
Uniós kifizetések (Ft) 2015.10.04.

Az NFÜ minden offshore cég támogatását visszavonja2013. október 16.

Nem felelnek meg a valóságnak a Jobbik állításai, mai sajtótájékoztatóján Szilágyi György minden alap nélkül vádolt meg cégeket azzal, hogy offshore státusúak és ennek ellenére összesen 30 milliárd forintnyi támogatásban részesültek.

A Jobbik által önkényesen összeállított listákon olyan cégek szerepelnek, amelyek valóban támogatottjai az NFÜ-nek, de legtöbbjük esetében egyszerű ellenőrzéssel bebizonyítható volt, hogy szó sincs offshore-háttérről - mondta el az MTI kérdésére válaszolva Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.

 

„Eddig még nem találkoztam értékelhető adatokkal a Jobbik úgynevezett munkacsoportja részéről, önkényesen kiválasztott cégeket vádoltak meg offshore-ozással, köztük például a Jabilt, amelyik a legjelentősebb magyarországi befektetők egyike és az egyik legnagyobb foglalkoztató” - folytatta a helyettes államtitkár, aki kitért arra a jobbikos állításra is, hogy az NFÜ nem veszi komolyan az offshore-cégek elleni harcot. Szeptember elején 46376 kedvezményezett céget szólított fel az NFÜ nyilatkozattételre az átláthatóság kapcsán, s eddig 40 ezren vették át és 34 ezer kedvezményezett küldte vissza a nyilatkozatot. „Azon kedvezményezett cégek esetében, amelyek harmadik felszólításra sem küldik vissza a nyilatkozatot, Lázár János személyesen fogja kezdeményezni az elállási eljárást” - mondta Csepreghy Nándor. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint az összes cég esetében 2014 elejére zárulnak le a vizsgálatok és derül ki egyértelműen, hogy átláthatósági szempontból a hazai jogszabályoknak megfelelnek-e, vagy úgynevezett offshore cégről van szó. Utóbbiak estében szintén nem mérlegel majd az NFÜ és eláll a szerződéstől. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kifizetett támogatásokat kamatostól kell visszafizetniük”.

Csepreghy Nándor emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék is kifogásolta: az NFÜ ellenőrzés nélkül elfogadta a pályázók nyilatkozatait. „Éppen ezért rendelte el Lázár János államtitkár az új nyilatkozatok bekérését és az összes támogatottra vonatkozó ellenőrzést” - mondta el Csepreghy Nándor, aki jelezte, hogy a Jobbik bármikor közvetlenül fordulhat Lázár Jánoshoz: „Amennyiben vannak valós információik visszaélésekről, szabálytalanságokról és nem csak parttalan politikai  vitát akarnak generálni, az NFÜ-nek tett bejelentések mindig vizsgálathoz vezetnek.” - mondta nyilatkozatában Csepreghy Nándor, helyettes államtitkár.