Széchenyi 2020

A projektek az Európai Únió támogatásával, az Európai Struktúrális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósultak meg.
Uniós kifizetések (Ft) 2014.12.19.
2010.06.30.
972.866.905.433

Az NFÜ minden offshore cég támogatását visszavonja2013. október 16.

Nem felelnek meg a valóságnak a Jobbik állításai, mai sajtótájékoztatóján Szilágyi György minden alap nélkül vádolt meg cégeket azzal, hogy offshore státusúak és ennek ellenére összesen 30 milliárd forintnyi támogatásban részesültek.

A Jobbik által önkényesen összeállított listákon olyan cégek szerepelnek, amelyek valóban támogatottjai az NFÜ-nek, de legtöbbjük esetében egyszerű ellenőrzéssel bebizonyítható volt, hogy szó sincs offshore-háttérről - mondta el az MTI kérdésére válaszolva Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.

 

„Eddig még nem találkoztam értékelhető adatokkal a Jobbik úgynevezett munkacsoportja részéről, önkényesen kiválasztott cégeket vádoltak meg offshore-ozással, köztük például a Jabilt, amelyik a legjelentősebb magyarországi befektetők egyike és az egyik legnagyobb foglalkoztató” - folytatta a helyettes államtitkár, aki kitért arra a jobbikos állításra is, hogy az NFÜ nem veszi komolyan az offshore-cégek elleni harcot. Szeptember elején 46376 kedvezményezett céget szólított fel az NFÜ nyilatkozattételre az átláthatóság kapcsán, s eddig 40 ezren vették át és 34 ezer kedvezményezett küldte vissza a nyilatkozatot. „Azon kedvezményezett cégek esetében, amelyek harmadik felszólításra sem küldik vissza a nyilatkozatot, Lázár János személyesen fogja kezdeményezni az elállási eljárást” - mondta Csepreghy Nándor. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint az összes cég esetében 2014 elejére zárulnak le a vizsgálatok és derül ki egyértelműen, hogy átláthatósági szempontból a hazai jogszabályoknak megfelelnek-e, vagy úgynevezett offshore cégről van szó. Utóbbiak estében szintén nem mérlegel majd az NFÜ és eláll a szerződéstől. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kifizetett támogatásokat kamatostól kell visszafizetniük”.

Csepreghy Nándor emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék is kifogásolta: az NFÜ ellenőrzés nélkül elfogadta a pályázók nyilatkozatait. „Éppen ezért rendelte el Lázár János államtitkár az új nyilatkozatok bekérését és az összes támogatottra vonatkozó ellenőrzést” - mondta el Csepreghy Nándor, aki jelezte, hogy a Jobbik bármikor közvetlenül fordulhat Lázár Jánoshoz: „Amennyiben vannak valós információik visszaélésekről, szabálytalanságokról és nem csak parttalan politikai  vitát akarnak generálni, az NFÜ-nek tett bejelentések mindig vizsgálathoz vezetnek.” - mondta nyilatkozatában Csepreghy Nándor, helyettes államtitkár.